Filmavond: The Seeds of Vandana Shiva

Een film met Vandana Shiva

Wie is zij? Wat is haar missie? Hoe werd deze vrouw uit een obscure stad in India Monsanto’s ergste nachtmerrie?

Onder degenen die zich bezighouden met biologische voeding en landbouw, klimaatverandering, biodiversiteit, zaadsoevereiniteit, globalisering en sociale rechtvaardigheid, is Vandana Shiva een icoon van een wereldwijde beweging.Maar zelfs onder degenen die er prat op gaan goed geïnformeerd te zijn, is ze relatief onbekend. Weinigen zijn zich bewust van hoe deze dochter van een bosconservator in de Himalaya uit de vergetelheid groeide en een wereldleider van Gandhiaanse status werd.Haar verhaal is het opmerkelijke en onwaarschijnlijke verhaal van een meisje dat samen met haar vader van hut naar hut trok, samen met haar moeder een tuin verzorgde en hartstochtelijk een opleiding volgde die haar bevrijdde van de kaste- en genderbeperkingen van de traditionele Indiase samenleving die culmineerde in een graad in kernfysica, en vervolgens een Ph.D. in de filosofie van de kwantumtheorie.Maar die prestaties waren slechts een opmaat naar haar ontwaken als een volledig toegewijde activist.
Vandana Shiva bracht haar wetenschappelijke expertise en Gandhiaanse principes van geweldloos verzet in tegen de strijd van arme Indiase dorpelingen wiens levensonderhoud werd verpletterd door het bedrijfskapitalisme. Ze is een geduchte tegenstander geworden van die bedrijven wier drang naar privatisering en winst het milieu vernietigt en het klimaat verandert. Hun predaties in naam van een ‘groene revolutie’ met zijn beloften van rijkdom en vrijheid en ‘het voeden van de wereld’ door middel van gepatenteerde en chemisch afhankelijke GGO-zaden, brengen traditionele boeren en hele gemeenschappen terug tot onontkoombare slavernij. In India zijn de vruchten van de Groene Revolutie een epidemie van zelfmoorden op het platteland.

Aanvang: Dinsdag 11 oktober, 20:00 uur tot 22:00 uur, inloop 19:30
Organisatie: Bewust aan de Kust
Locatie: Universel Mural Hassil
Tickets: koop hier uw ticket
Kosten: € 3,00