25 September 2022

Viering 100 jaar ‘Murad Hassil’

Op 25 september vierden wij samen met alle soefi organisaties het feit dat 100 jaar geleden hier in de duinen van Katwijk Hazrat Inayat Khan zijn allesomvattende ervaring had. We vierden ook het 50 jarig bestaan van de Universel, dat door corona niet in 2020 gevierd kon worden. Het was een prachtige viering met veel muziek, waar de Pirs van alle universele soefi organisaties aan deelnamen. Het werd online uitgezonden, wereldwijd keken vele honderden mensen mee. We kregen veel enthousiaste reacties uit alle werelddelen.

U kunt de uitzending hier terugkijken op ons YouTube kanaal

Uitstekend artikel op de site “Geschiedenis van Zuid-Holland”:

Een soefitempel in de duinen: De Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee

Ingrid van der Vlis
12 april 2022

Je waant je even in een ander land als je al wandelend door de Katwijkse duinen een glanzende koepel uit het zand ziet oprijzen. Iets hoger dan de omgeving, een beetje in een duinpan verscholen ligt daar de Universel, een traditionele vierkante tempel – naar het model van de Taj Mahal. Een complex dat in 1970 de deuren opende voor de soefibeweging die al sinds de jaren twintig interesse genoot in Nederland.

https://geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/verhalen/de-universel-murad-hassil-in-katwijk-aan-zee/

Beleidsvisie

De Universel is dé ontmoetingsplaats voor een ieder die zoekt naar spiritualiteit, verbinding en verdieping. Gelegen op een unieke locatie biedt het een thuis voor alle geloven en is het een plek waar zingeving, cultuur en natuur een vanzelfsprekende verbinding aangaan. Het goed verzorgde interieur, het toegewijde beheer en de aandacht voor gasten en gebruikers maken de Universel tot een geliefd centrum voor seminars, retraites, muziek en exposities. Deze kwaliteiten tezamen met de uitzonderlijk mooie omgeving maken de Universel tot een plek waar liefde, harmonie en schoonheid tot een levende ervaring worden voor bezoekers en gebruikers.

Het doel is om de Universel veel zichtbaarder te maken. Met Universele Erediensten, maar ook met bijeenkomsten en symposia over zingeving en over onderwerpen van deze tijd die alle mensen aangaan. Zaken als de klimaatcrisis, de teloorgang van de natuur en biodiversiteit zijn onderwerpen waar de unieke plek van de Universel een rol in kan spelen. Dat zal de zichtbaarheid helpen vergroten. Daarnaast willen we rond de Universel ook het begrip schoonheid nadrukkelijker invullen.

Beleidsplan

Download hier het beleidsplan en geef u meteen ook op voor onze nieuwsbrief.

Jaarverslagen