Gastvrouwen en gastheren voor de Universel

De Universel is door Museum Catharijneconvent uitgenodigd mee te werken aan het project “Het Grootste Museum van Nederland”, waarbij bijzondere gebedsruimtes, kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek. Meer hierover kun je vinden op de website grootstemuseum.nl  Vanaf 1 september sluit de Universel zich aan bij dit landelijke project. Zo gebruikelijk als we het vinden, om in het buitenland een kerk in de lopen en te genieten van de sfeer of de schoonheid van het interieur, zo weinig gebeurt dat nog in ons land. En daar kan dit project verandering in brengen.

 

Vanaf 1 september is de Universel daarom elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag en op de eerste en derde zondag van de maand na de universele eredienst open voor bezoekers. Ze zullen worden welkom geheten door onze gastvrouwen en gastheren, die vragen beantwoorden en zorgen voor een fijne sfeer. Er is een mooie kijkkaart ontwikkeld in drie talen waarmee bezoekers in hun eigen tempo het gebouw en het terrein zelf kunnen bekijken. Sommige bezoekers zullen meer willen weten over Inayat Khan en zijn boodschap van liefde, harmonie en schoonheid. Daar kan de gastvrouw of -heer dan over vertellen. In deze tijd van polarisatie is dat misschien wel belangrijker dan ooit.

Voel je je fijn in de Universel en lijkt het je ook fijn om er met enige regelmaat aanwezig te zijn om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen, dan kun je je aanmelden als gastvrouw of -heer via info@universel.nl . Dat kan bijvoorbeeld voor een middag per maand, er is nog ruimte in het rooster. Wil je liever eerst nog wat meer weten, dan kun je contact opnemen met Isis Dijkstra: 06 8107 6791 of via info@universel.nl

Feestelijke opening ‘Grootste Museum’ op vrijdag 1 september 2023

De aansluiting van de Universel bij ‘Het Grootste Museum van Nederland’ vieren we  vrijdagmiddag 1 september met een feestelijke bijeenkomst in de Universel. Directeur Marieke van Schijndel van Museum Catharijneconvent zal een inleiding houden over de ontwikkeling van het project. Architectuurhistoricus en wetenschappelijk adviseur  van het project Eric Roose zal ingaan op de geschiedenis en wat de Soefi tempel Universel zo bijzonder maakt. Burgemeester Cornelis Visser van Katwijk zal het woord voeren. Thijs van Leer zal de bijeenkomst muzikaal omlijsten.

Renovatie benedenverdieping afgerond

De verbouwing van de benedenverdieping is afgerond, het is heel mooi geworden. De raampjes zijn weer hersteld zoals de architect het bedoeld had. Er zijn nieuwe grotere toiletten en er is een nieuwe inrichting die goed past bij de stijl van de Universel. Er is een glazen schuifwand gekomen waardoor de benedenzaal nu ook verhuurd kan worden.

Project ‘Universel energie-neutraal’ gaat nieuwe fase in

Onder leiding van de werkgroep is het energie-neutraal maken van het theehuis, het Wakilhuis, afgerond. Het dak ligt vol zonnecellen, de gehele energievoorziening is daar nu energie-neutraal. De volgende fase is het energie-neutraal maken van de Universel zelf. Het wordt een hybride systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt, met stroom uit zonne-energie. Een kostbaar systeem om aan te leggen, maar de stookkosten zullen aanzienlijk lager worden en het is natuurlijk ook van belang voor het klimaat. We gaan dit najaar van start, daarbij hopen we op steun van velen. Giften zijn zeer welkom. Klik hier voor steun aan de Universel. Bij voorbaat dank.

Video viering 100 jaar ‘Murad Hassil’

Op 25 september 2022 vierden wij samen met alle soefi organisaties het feit dat 100 jaar geleden in de duinen van Katwijk Hazrat Inayat Khan zijn allesomvattende ervaring had. We vierden ook het 50 jarig bestaan van de Universel, dat door corona niet in 2020 gevierd kon worden. Het was een prachtige viering met veel muziek, waar de Pirs van alle universele soefi organisaties aan deelnamen. Wereldwijd keken vele honderden mensen mee. We kregen enthousiaste reacties uit alle werelddelen.

De uitzending is hier terug te kijken op ons YouTube kanaal

YouTube kanaal van de Universel

Bezoek ook eens ons Youtube kanaal