1e week februari: UN “World Interfaith Harmony Week”

“Harmonie is de bron van manifestatie, de oorzaak van haar bestaan ​​en het medium tussen God en de mensheid.

Hazrat Inayat Khan, The Mysticism of Sound

Hazrat Inayat Khan, De mystiek van geluid

De Universel wil een venster op de wereld zijn en de Boodschap van Liefde, Harmonie en Schoonheid verspreiden. Een bijzondere reden om in deze bijzondere week iets bijzonders te doen.
Sinds 2010 hebben de Verenigde Naties een speciale week aangenomen om de harmonie tussen de verschillende religies over de hele wereld te stimuleren. Het voorstel hiervoor werd in 2010 door de koning van Jordanië voorgesteld aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het werd door een grote meerderheid aanvaard. Niet veel mensen hebben er sindsdien misschien van gehoord omdat het nog niet erg veel aandacht kreeg, maar het is een belangrijk initiatief.

Als bestuur van de Universel Murad Hassil hoorden we er pas recent over, maar we besloten ons direct aan te sluiten. Ook omdat deze “World Interfaith Harmony Week” (de week van interreligieuze harmonie) valt in de eerste week van februari, wat tegelijk ook de week is van de ‘Urs’ van Hazrat Inayat Khan. 5 februari is de dag waarop hij 95 jaar geleden overleed.

Genoeg redenen dus om iets bijzonders te doen in deze bijzondere week: twee bijzondere films van een belangrijk project dat sinds 1995 al in 10 steden is uitgevoerd. Hierbij wordt de prachtige muziek van Bachs ‘Hohe Messe’ (zijn mis in B klein) samengebracht met gebeden uit de islam, jodendom, boeddhisme en christendom. Deze bijzondere concerten vonden inmiddels plaats in steden als Jeruzalem, Betlehem, Nazareth, Parijs, Frankfurt en Wenen. De vertoning op onze website deze week is een wereldpremière: nooit eerder werden deze films online vertoond. De film van de uitvoering in Wenen is speciaal voor de VN “World Interfaith Harmony Week” in deze vorm samengesteld: een 29 minuten versie van de oorspronkelijke 54 minuten film die ook via onderstaande link in zijn geheel terug te vinden is op het TouTube kanaal van de Universel.

Celebrating the Divine with “Bach for Peace”

Een impressie van het vredesconcert in Wenen van Bachs grote Mis in B klein met gebeden uit de islam, het jodendom, het christendom, het boeddhisme en het soefisme met een historisch overzicht van het totale project. (Nieuw 2022 bewerkt door Frank van Leer & Lujo van Gestel). (Wereldpremière de VN “World Interfaith Harmony Week” op 1 februari 2022)

Om de volledige 54 minuten versie van deze film te zien, ga naar het YouTube-kanaal van Universel.

Roadmovie van de vredesconcerten in Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth van Bachs Hohe Messe in B-mineur met gebeden uit de islam, het jodendom, het christendom, het boeddhisme en het soefisme (Online wereldpremière in de VN “World Interfaith Harmony Week” op 1 februari , 2022)

“Music for Peace” in 2022 en 2023

Het project loopt door in 2022 en 2023: 1 oktober t/m 3 oktober 2022 is er een repetitie met volledig orkest in Koblenz (Duitsland) ter voorbereiding van een concert in Keulen in 2023. Amsterdam wordt op een later tijdstip overwogen. Voor de toekomst droomt de organisatie ervan het project in Iran te doen. Mocht je interesse hebben om mee te doen, dan vind je meer info op https://www.music-for-peace.net Iedereen kan meedoen, er is geen maximum.

Maarten van Leer geeft dit voorjaar een workshop in het Sufi Center aan de Anna Paulonastraat 78, Den Haag van 26 t/m 29 mei 2022. Meer info op: https://www.music-for-peace.net.

Urs van Hazrat Inayat Khan, 5 februari 2022

Zaterdag 5 februari om 11 uur ET bent u uitgenodigd voor een viering van de Urs van Hazrat Inayat Khan. Urs betekent bruiloft in het Arabisch, en in de Soefi-traditie wordt de dag waarop een Soefi-meester of heilige overgaat in het onzichtbare gevierd als de dag van hun vereniging met de Geliefde. Een speciaal muzikaal programma met geliefde vrienden Aziza Rekha Bhardwaj en Ustad Bahauddin Dagar, gevolgd door Zikr met Zuleikha. Hier is een voorproefje van Dhrupad op de rudra veena gespeeld door Ustad Dagar.

Als u wilt deelnemen aan de Zoom-bijeenkomst voor dit evenement dat wordt georganiseerd door de Inayatiyya, ga dan naar: https://inayatiyya.org